Annons:
Etiketterandarupplevelser
Läst 72 ggr
Magi-cat
2023-02-01 20:01

Änkesyner

(Till vårt Lexikon 😎)

S.k. änkesyner är en vanlig företeelse som efterlevande kan uppleva när någon närstående gått bort.

Det kan vara som en närvarokänsla, sinnesintryck eller att man t.o.m. kan samtala med den avlidne.

Denna typ av upplevelser är kanske vanligare än man tror, men alla berättar inte om det.

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84nkesyner

Änkeprojektet, en forskning om sorg.

https://socialpolitik.com/2014/11/22/var-inte-radd/

Lite mer om änkseyner, sorg och forskningen runt det.

"– Ja, helst vill jag inte förklara upplevelserna neurologiskt. Det räcker att ödmjukt lyssna på dem som varit med om det. De vill sällan ha förklaringar. Hon eller han kom tillbaka en liten stund, pratade lite med mig och såg efter hur jag hade det. Det kändes bra, det räcker så."

https://www.svd.se/a/98d5a457-de15-307e-86fc-8158668bfa37/trost-att-mota-den-alskade-igen

Läkaren Peter Strang har lång erfarenhet av sorg och vård i livets slutskede. Han vet även om hur sorgen kan te sig och har stor respekt för allas upplevelser.

"Att vara med under den sista tiden i livet har även gjort att Strang har fått en inblick i någonting som få tar upp i Finland och Sverige. Dödsbäddssyner är nämligen inte ovanliga, men få pratar om dem då de inte vill verka förvirrade.

– De som har en klassisk dödsbäddsyn ser verkligen sin döda mormor. Och när jag frågar om inte detta är skrämmande då hon ju varit död i 30 år, då säger de nej tvärtom, hon är ju här för min skull."

https://svenska.yle.fi/a/7-1499457


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
2023-02-01 20:08
#1

(Från tråd på Oförklarade Fenomen)

Intressant och bra artikel om Peter Strang, professor i palliativ medicin. Han har en lång yrkesverksamhet då han jobbat för att göra svårt sjuka patienters sista tid så bra som möjligt.

"Själv ser han döden som en ram som gör livet tydligare." Han har också skrivit tankeböcker som; "Så länge vi lever". I den tar han upp de stora livsfrågorna.
Att drabbas av en svår obotlig sjukdom är, säger han, en av de tyngsta existentiella utmaningarna människan har.
Att känna att livet har en mening är det som hjälper att hantera dödsångest. Den som är religiös får tröst i det. Andra finner mening i naturen och att vara en del i det stora kretsloppet.

Själv är Strang inte religiös, men tror ändå på någon slags fortsättning. Döden skrämmer honom inte.

"– Nej, jag är inte rädd. Döden är inte en slutpunkt, den är en övergång. Känslan man har i rummet när någon dött är väldigt stark, kraftfull och fridfull. Det är en väldig energi. Någonting fortsätter i någon form, det är min känsla, utan att riktigt veta varför."

http://www.dn.se/livsstil/narheten-till-doden-gor-att-livet-blir-mer-levande/

"– Jag brukar fråga vad som har hänt, om det har kommit några nya tankar eller annat som har varit lugnande. Ett vanligt svar då är att patienten har tänkt på en äldre, död släkting och hur den personen efterhand upplevts allt mer närvarande i rummet. Ibland är det flera släktingar. Patienterna kan mycket tydligt se dem eller känna deras närvaro, och det är en positiv upplevelse för den döende. De beskriver hur släktingarna är där för att hjälpa dem."

Dessa s.k. dödsbäddsvisioner är enligt studier mycket vanliga.

Naturligtvis tror inte Peter Strang att de döda är där i verkligheten, men han betraktar visionerna med största respekt och säger så här:

"– Min egen tolkning är att vårt behov av gemenskap är så starkt att vi söker efter någon som vi kan dela dödsupplevelsen med. Då kommer vi att tänka på dem som gått före, de som redan vet hur det är att dö, säger Peter Strang."

http://ki.se/forskning/ensamhet-ett-hot-mot-var-halsa

"Att höra till": Peter Strang


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 2023-02-01 20:10 av Magi-cat
U
2023-02-03 23:05
#2
Is there life after death? Will we be reunited with our deceased loved ones when we die? Can they communicate with us now? A new field of research by Bill Guggenheim and Judy Guggenheim, After-Death Communication, confirms that life and love are eternal in an entirely new field of human experience.
Upp till toppen
Annons: