Etikettintuitionsövningar
Läst 539 ggr
Huygens
2019-10-23, 14:38

Fingret lyfter en storväxt person

Jag tänkte beskriva en aktivitet och höra om någon hittat en vetenskaplig förklaring? På nätet kallas aktiviten ibland "Lätt som en fjäder, stel som en bräda".

Enligt (wiki) omnämns aktiviteten första gången på 1600-talet och går ut på att (2 - 6 personer, men oftast) 4 personer, lyfter en sittande eller liggande (femte) person. Dom 4 personerna lyfter med endast ett eller två fingrar, den femte personen.

Två varianter på fingerlyftet beskrivs, jag tar det vanligaste först:

1. Fem personer samlas. Fyra av dessa personer står upp och den femte (storväxte) personen sätter sej på en stol.

2. Dom fyra personerna som står upp (eller står på knä) försöker först lyfta den femte personen med ett eller två fingrar. Vanligen används en eller två pekfingrar eller ett pekfinger + långfinger på samma hand. Fingrarna placeras under knäveck, under armhålor eller ibland under övergången mellan lår och bak.

3. Vid första försöket misslyckas oftast lyftet av den femte personen, som upplevs vara för tung.

4. Dom fyra lyftarna placerar sedan sina händer omlott i en stapel ovanför huvudet på den femte personen. Det är viktigt att dom inte vidrör varandras händer.

5. Efter några sekunder när dom fyra personerna känner att händerna blir varma, tar man successivt bort händerna.

6. Därefter lyfts den sittande femte personen lätt med endast pekfingrar (ev långfingrar) av dom fyra lyftarna.

Den mer ovanliga, äldre varianten är enligt följande:

A. Den femte personen ligger på marken och dom fyra lyftarna rabblar en enkel ramsa av något slag. Den femte personen gör sej så stel som möjligt och förbereder sej på att bli lyft.

B. Dom fyra lyftarna stoppar in ett pekfinger (eller två fingrar) under den femte personen, vanligen under låren och axlar.

C. Dom fyra lyftarna kan nu lyfta den stele femte personen.

Jag har hittat två forum som beskriver aktiviteten Fingerlyftet.

Fortean (länk)
Talkmagic (länk)

Vetenskapliga förklaring på aktiviteten antingen saknas eller är så löjliga att dom blir absurda, då vetenskapen ej stämmer överens med lyftarnas upplevelser.

Den femte personen som lyfts, känner ibland en underlig oförklarlig kittling i kroppen under själva lyftet.

Vid det andra lyckade lyftet, säger många att dom använder "ingen kraft", personen lyfts lätt som en fjäder, kan bäras runt i rummet och vid själva upplyftet känns det ibland som om den femte personen lättar från fingrarna och far upp i luften.

Har någon en förklaring eller har någon gjort Fingerlyftet?

Huygens
2019-10-23, 16:42
#1

Man kan söka på 'finger levitation' eller 'finger lifting' på yt. Några exempel:

https://youtu.be/fvKNxwsxUVE (stor kille)
https://youtu.be/gUUM6p3QNaA (händerna vidrör)
https://youtu.be/e59lwhFzdvQ
https://youtu.be/QZ9InzTLNjs

Det intressanta är att andra videon ovan visar att personerna mycket väl kan vidröra varandras händer och ändå lyckas lyftad en femte personen. Ju mera fokuserade fingerlyftarna är och ju mindre dom fnissar och skrattar, desto bättre brukar det gå att lyfta.

Det anses även hjälpa om den som ska lyftas föreställer sej själv vara lätt och enkel att lyfta.

Jag har hittat exempel på personer som utfört fingerlyftet från 1950-, 1960-, 1970, 1980- och 1990-tal. Troligen har Fingerlyftet varit välkänt även före 1950-talet.

Dock saknas forskning på varför Fingerlyftet fungerar. Mest imponerad är jag av dom historier där endast 2 - 3 lyftare lyckas lyfta en tung person upp i luften med endast sina pekfingrar.

Huygens
2019-10-27, 11:47
#2

Ännu en intressant forumtråd i ämnet Fingerlyftet. Unexplained Mysteries (länk), mellan åren 2006 - 2016.

Det intressanta är att flera vittnen berättar att Fingerlyftet lyckats med endast två personer som lyftare.

En person berättar även det omvända. Hon deltog i en brandövning och två stora starka brandmän skulle lyfta henne (62 kg). Hon föreställde sej att hon var tung som en sten och tänkte sten, sten, sten. Dom två erfarna brandmännen kunde inte lyfta henne från marken och kände sej besvärade av situationen.

Flera på forumen nämner också att det saknas vetenskaplig förklaring och att vetenskapen är ointresserad av fenoment Fingerlyftet. Det nämns t ex händelser där fyra kvinnor med liten styrka, fingerlyfter en stora mannen på 120 kg.

Upp till toppen