Etikettövrigt
Läst 1918 ggr
Magi-cat
2017-09-14, 08:14

Exploding head syndrome

(Till sajtens Lexikon, om det är ok 🙂)

Ett svenskt namn på det här fenomenet skulle kunna vara det något otympliga "exploderande huvud syndrom".

EHS är ett fenomen som ofta upplevs som väldigt obehagligt, då den drabbade väcks ur sömnen av ett starkt och skarpt ljud som av en explosion inuti huvudet. 

" Ljudet beskrivs bland annat som en explosion, vågor mot en klippvägg, starka oljud, ett tvärt skrik, ringande ljud eller en elektrisk sprakande överladdning." (1)

Ibland kan man se starka färger eller mönster och känna som att det är svårt att andas. EHS anses inte skadligt eller bero på något medicinskt problem utan är en ren sömnstörning.

Vanligtvis kommer fenomenet efter 1-2 timmars sömn, men kan tydligen även förekomma i vaket tillstånd. En del får upprepade EHS, andra får det aldrig eller bara någon enstaka gång.

Orsaken är inte klarlagd, men man tror att precis som musklerna kan rycka till så kan neuroner avfyras och ge upphov till blixtar eller oljud beroende på var i hjärnan detta sker.

"På senare tid har man även sett att symtomen har en högre prevalens hos personer som abrupt slutat ta SSRI-preparat eller Bensodiazepiner." (1)

1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Exploding_head_syndrome

Läs gärna mer på Hjärnan.ifokus. 🙂


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Amandla
2017-09-14, 13:52
#1

👍 Du är helt betrodd att lägga in i lexikonet, Magi-cat!

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Magi-cat
2017-09-14, 15:14
#2

#1 Tack Amandla! 🌺🙂


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

AjnaV
2017-09-16, 07:22
#3

Kan tillägga att man kan ha det under själva behandlingen med antidepressiva också, inte bara vid utsättning. Känner själv av det varje natt nuförtiden.

Upp till toppen