Etikettermytologinaturväsenskrock
Läst 3559 ggr
Magi-cat
2015-06-13, 07:51

Skrock

Skrock i dagligt tal  är när vanliga händelser och dagligt beteende tros eller förutses kunna ge upphov till vissa händelser. Folklore och folktro innehåller element av skrock. (1)

Några exempel:

Det betyder otur att gå under en stege.

Krossa en spegel ger sju års olycka.

Lägg inte nycklar på bordet!

Fäll inte upp paraplyet inomhus, det ger också otur!

Att ta in ljung förebådar död.

"Peppar, peppar, ta i trä" säger man för att inte utmana ödet. 

Mycket skrock har säkert uppkommit som ett behov att förklara händelser eller där två sins emellan oberoende händelser kopplats ihop som om den ena orsakar den andra. Det kan också vara rent erfarenhetsmässigt - vissa saker är inte bra att göra.

Att gå under en stege kan t.ex. vara farligt om någon arbetar på stegen och tappar färgburken eller ett verktyg…

Speglar var dyrbara ting och krossade man en fick det säkert påföljd. Symboliskt är spegeln en avbild av oss själva. Ingen vill få den krossad.

Otur med svart katt som springer över vägen? Den föreställningen har kanske att göra med att svarta katter hade samröre med magi.

Men varför ska man inte fälla upp paraplyet inomhus eller lägga nycklar på bordet? Kanske för att man lätt glömmer nycklarna där?
Men paraplyet? Kanske att man inte ska ta ut något i förskott, vänta och se om det behövs. (Eller så tar det helt enkelt onödigt stor plats inomhus.)

Inte allt skrock kommer från folktron. Det finns också modernt skrock, som att det betyder otur att gå på A-brunnar. Men varför? Ja, säg det…

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skrock'

Tråd om A-brunnar:

http://oforklaradefenomen.ifokus.se/discussions/534a407a8e0e743b47001f6b-hur-har-ni-det-med-a-brunnar-egentligen

Har ni fler exempel? "Skrockar" ni själva?Glad


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[NeferNefer]
2015-06-13, 11:54
#1

Tack, Magi-cat, du skriver om så intressanta saker 🌺🤗

Vad gäller att inte lägga nycklar på bordet kommer det sig av en sedvänja från äldre tiders prostituerade. Vissa hade tillgång till rum, vilket var en fördel eftersom då kunde de och kunden vara i lugn och ro. För att signalera till kunderna om rummet, la de helt enkelt rumsnycklarna på bordet där de satt. Då slapp de dessutom säga att de var prostituerade, det syntes ju på att de hade nycklar på bordet!

Det här är ju inget föräldrar kunde säga till sina barn: "Lägg inte nycklar på bordet för då tror alla att du är prostituerad", så i stället sa de att det betyder otur. Och barnen lärde sig det och lärde vidare det till sina barn …

Magi-cat
2015-06-13, 14:54
#2

#1 Just det, så kan det vara! 👍 Med det och med mycket. Man omformar lite som (o)lämpar sig, history became legend, legend became myth och så går tiden och vi har skrock…


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Dioramabyggare
2015-06-15, 20:47
#3

0#: paraplyer "behövs" ju inte fällas upp inomhus, då det ju aldrig regnar där 😉.

Om att lägga nycklar på bordet… jag har hört/läst "någonstans" att det vore en oartig gest mot värdfolket att göra så vid besök hos någon. Kanske beroende på att nycklar ju symboliserar makt.

[Erik39]
2015-06-15, 23:51
#4

Om du tror på det så kommer det att bli så är min uppfattning, tankens kraft är enorm!

Upp till toppen