Etikettövrigt
Läst 50439 ggr
Fjäril
2012-02-29, 21:46

Att respektera andra

Vi möts dagligen av människor som inte tror eller resonerar som oss. Ta bara ditt arbete som exempel - håller ni med varandra om allt? Tycker du att alla andra också gör precis som man "ska"? Tycker du att alla andra på din arbetsplats har exakt samma åsikter som dig? Nej - jag tror faktiskt inte att någon skulle hålla med om det.

Hur hade det sett ut om alla människor på vår jord var precis likadana? Hur hade det sett ut om vi resonerade likadant, tyckte om samma saker eller klädde oss i samma kläder? Ja, jag personligen hade nog inte tyckt att det vore särskilt roligt. Jag växer genom nya möten - möten med nya personer som inte tycker som jag!

Varför ska vi ha så svårt att inte respektera hur andra tänker? Vad är det som säger att jag har rätt? Vad är det som säger att du har fel? Men jag låter dig tycka och tro som du vill och jag förväntar mig att du gör samma sak för mig.

Om vi jämför olika smaker som exempel - en smak för dig, är inte den samma som för mig. Vem har då rätt? Ingen! Det är individuella känslor, vi tycker olika. Att vanlij heter vanlij betyder inte att vi tycker att det smakar likadant, eller hur?

Jag försöker att inte se allt efter hur jag själv känner, tror och tycker. Det är ganska egoistiskt i mina ögon. Jag måste ta hänsyn till att de människor jag möter är precis lika säkra på sin sak, som jag är. Därför ser jag det som en möjlighet att få lyssna till ett annat perspektiv på saker här i livet, det kan faktiskt vara så att jag behöver lära mig något nytt eller att jag kommer till en helt ny insikt.

Vad hade jag varit för medmänniska om jag gick på andra människor genom att kritisera deras personlighet, utseênde och så vidare bara för att de inte tycker som jag?

En klok människa lyssnar på andra, en klok människa stannar upp. En person som inte måste hävda sig kan välja att låta någon annan få tro, tycka och tänka - precis som de vill!

Källa bild: http://www.publicdomainpictures.net

ny vinjettbild överst/2019-11-15/M-c/ från pixabay.com

Sajtvärd på Övernaturligt
[
2012-03-03, 18:36
#1

Väldigt fint skrivet fjäril. Och så rätt.

GIKmio
2012-03-03, 20:35
#2

Man ska respektera varandra helt klart. Finns två saker i livet man inte väljer: Sitt utseende och sitt ursprung.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..
Jagmed
2012-04-02, 02:38
#3

Viktigt med respekt men lika viktigt o veta vad som är sant. Jag kan respektera att du ser saker på ett visst sätt men var alltid öppen för att andra har KUNSKAP inte tro enbart skulle det då vara så smart o hålla sin tro för att den andra skall visa respekt?

Jag har haft många rätt med/om/för många som blivit galna för de ansåg jag var elak och ond men några veckor efter så insåg de, han visste ju detta hur? SÅ de kommer tillbaka. Med andra ord respekt är inte alltid att låta alla ha sin syn, om den skadar denne så är respekt att våg säga sanningen o ta smällarna. I mina ögon…

Fjäril
2012-04-02, 08:17
#4

#3

Jag tycker det är intressant det du säger, men även om jag vet att "jag har rätt" så bör jag respektera att andra tänker annorlunda.

Jag har haft många rätt med/om/för många som blivit galna för de ansåg jag var elak och ond men några veckor efter så insåg de, han visste ju detta hur?

Hur menar du här?

Sajtvärd på Övernaturligt
Magi-cat
2012-04-02, 12:00
#5

väldigt fint skrivet, Fjäril!

Peace
Anaid
2012-04-02, 12:17
#6

Fint skrivet, Fjäril! <3

Jag tycker ett sätt att visa respekt på är att lyssna på vad andra säger eller läsa ordentligt vad dom skrivit innan man svarar, tyvärr är en del såna personer att dom bara vill ha fram sina egna åsikter utan att ha en susning om vad personen sagt/skrivit och sen sätter egna ord i munnen på den andre. Det är respektlöst och att inte bemöda sej om att försöka förstå den andre och sen dessutom påstå att sättet att tänka/tycka/tro är fel. Jag har inga problem med att uttrycka vad jag tänker/tycker eller tror men jag är mycket mån om att det ska framgå att det är min syn på saken, andra får ha sin uppfattning. Speciellt när det gäller vad vi tror på ska man nog akta sej för vad man säger och hur man säger det.

Jag tror inte på kristendomens Gud längre, men jag anser inte att nån är blåst för att dom gör det, tvärtom gläds jag åt om den gudstron bringar glädje åt nån annan. Fel är det när gudstro=rädsla eller skräck för någonting om man tror på "fel" sätt eller är på "fel" sätt.

"Rädslan klänger fast vid och håller kvar allt vi har, kärleken ger bort allt vi har." ur Samtal med Gud
Fjäril
2012-04-02, 12:20
#7

Tack till er Glad

#6

Ja, för mig är det A och O att lyssna på andra. Hur skulle det se ut om vi bara lyssnade på oss själva hela tiden? Jag lär mig genom andra och även om jag kan tycka att "någon har fel" så är det av respekt man ändå lyssnar.

Sajtvärd på Övernaturligt
Jagmed
2012-04-02, 14:51
#8

Jo respekt är inte alltid lyssna och förstå, om du ser att en person blir skadad i sitt ovetande. För o göra det lätt.

En person komemr fram o säger jag hatar bosnier kan du välja passivt lyssna på detta drabbel om hur denne ser världen och bli arg ör den är sådan idiot i dina ögon. Detta skapar dig arg och inte alls förstående bara för du lyssnar du börjar då bilda åsiker om denna och kanske börjar ogilla den för dess åsikter. Detta är ofta vad folk kallar respekt. Låt alla tycka vad de vill men tycker du inte som mig vill jag inte ha med dig o göra och är du si o så är du idiot men det säger jag inte för jag har respekt för dig.

ELLER

Så kan du när du hör detta inte döma personen då detta är bara en åsikt, av många. Den kanske inte främjar samhället eller ens personen själv då är det mer respektfullt att förstå personens agerande och sedan se kan jag göra något åt detta kanske säga rätt saker ( som inte handlar om döma denne så denne blir uoprörd). Även om det inte går så kan man finnas där o stötta den kanske inte i just den åsikten men i dennes liv o en dag kanske du själv kommit så långt så du kan hitta en lösning åt denne som passar båda…

Så respekt är inte alltid håll tyst lyssna o döm…

Jagmed
2012-04-02, 14:56
#9

Svar på frågan: Jo jag har vågat säga vad som är mer sant i en sak detta har fått deras illusion att krossas vilket har lett till att de blir arga hela deras ego får en törn. Detta ändras efter ett tag när det sjunker ned inom dem att ja det är faktiskt så som han sade han hade rätt. O fram till dess är de arga på mig. Vanlig reaktion när orden tar slut är just ilska. Då inom varje person finns så mycket ego att när de blir utsatt för att försvinna får det panik o sista utvägen är ofta ilska då eller fly som vissa gör…

Sällan folk vill bara lyssna, då de flesta inte vet vad lyssna är för när de lyssnar bildar de uppfattningar om personen som pratar framför vad som sägs så man tappar liksom förståelsen innan man ens börjar ;)

[
2012-04-18, 01:01
#10

Att välja att låta någon annan tycka, tänka och tro vad den vill - det är att respektera , precis som du skriver fjäril. Man kan vara både klok och vis och ha förmåga att se ända in i evigheten . Ändå kan man inte få någon att tro på det sätt man själv gör eller se med samma ögon. Man kan inte pracka på någon något. Däremot kan man så små frön….som såsmåningom kanske gror.

Annisangel
2012-04-18, 06:23
#11

Himla bra skrivet Fjäril!

Ett tillägg som kom till mig nu är: Lära sig respektera andra OCH våga förstå sig själv…

När man möter en annan åsikt än man själv har och blir upprörd är det nog viktigt att stanna upp och fundera över sig själv; varför reagerar jag på detta vis… Det är så lätt har jag märkt att försöka övertyga någon annan, men det är ju inte rätt. Alla måste få ha sina åsikter…

KramKyss

SkrattandeMånga Goa KramarSkrattande KyssAnnisangelKyss
[
2012-04-18, 07:45
#12

Du är en vis kvinna Fjäril! För mig är oxå respekt för mig själv och alla andra en ledstjärna i livet, för vem är väl jag att dömma andras val och tyckande? Och utifrån att vi alla är ett funkar det för mig inte tt dömma någon annan, då jag dömmer mig själv och alla i samma sekund.

Och det där kring rätt och fel är en intressant sak, för det är för mig samma sak där - det som är rätt för mig behöver inte vara rätt för dig och ska jag då säga att du har fel så skulle det innebära att mitt rätt är "bättre" än ditt rätt så ditt rätt förlorar. Och vem bestämmer de reglerna?

Nej var istället glada och tacksamma  över att vi är olika och att vi kan lära av att lyssna på varandra, om vi vill och vill vi inte så.

Fjäril
2012-04-18, 07:49
#13

Tack för era tankar och jag håller med i det ni skriver. Tack!

Sajtvärd på Övernaturligt
Marr
2012-04-18, 08:44
#14

Jaa vad sant det är det Fjäril säger! Att "jag växer genom nya möten med personer som inte tycker som jag" tycker jag också är såå sant! Inget kan få mig att krympa, om jag nu inte varit elak. Då skulle jag krypa ihop och skämmas. Sen är det ju det där när ngn gör personliga påhopp på folk. Då kan jag bli ilsk, men här lär jag mig verkligen av er mina kära vänner! Vilken tur vi har en så vis människa som Sajtvärd också. Jag är så GLAD! Skrattande

 \Jag tror mer på Ufo, än på Sifo\
Fjäril
2012-04-18, 08:56
#15

Så fin du är Marr! Jag blir klokare genom mina möten med er :)

Sajtvärd på Övernaturligt
Marr
2012-04-18, 17:01
#16

Och en annan sak, HUR kan man lära sig något om det inte finns motsättningar? Det är ju det vi håller på med här på jorden. ATT LÄRA! Har man sen respekt för andra och deras tro, betyder det ju inte att man måste hålla med. Jag lyssnar på allt, men jag sorterar i mitt eget huvud vad som läggs fram till mej. Då växer jag som människa. NI hjälper mig att växa, även om vi är som en stor familj här, med samma livsfilosofi.

 \Jag tror mer på Ufo, än på Sifo\
Fjäril
2012-04-18, 17:15
#17

Precis, det är nästan "viktigt" för mig att möta människor som tänker annorlunda, många gånger intressant! Man lyssnar och försöker sätta sig in i den andres situation men man måste inte tycka likadant bara för det. Man växer genom sin egen tro när andra inte håller med :) Men respekt för varandra, det är A och O det!

Sajtvärd på Övernaturligt
ks.gerbil
2012-04-18, 19:28
#18

vilken bra artikel!

Gerbil-hemsidan hittar du HÄR
theone2
2012-05-23, 14:53
#19

Det finns ingen större blindhet än den som tror sig glänsa i oskuld.

[
2012-05-23, 15:02
#20

Jättebra skrivet!

Michael C
2012-05-23, 17:15
#21

Respekt handlar också om den fria viljan och det moraliska förbudet att kränka andras fria vilja. Det innebär, för var och en av oss, att vi efter bästa förmåga är skyldiga att ta ansvar för vad vi säger och i vilken mån vi kan avgöra att det påverkar andra i strid mot deras vilja. Vi har ingen rätt att skjuta andra framåt i deras utveckling mot deras vilja eller genom att provocera deras tankar. Samtidigt måste vi också vara fria att praktisera vår egen fria vilja att inbjuda till att dela tankar och åsikter av olika slag genom att framföra vår uppfattning. Vi kan göra det utan att kränka varandra men det är inte alltid så lätt och det finns gott om gömställen för den som häver ur sig något och sedan skyller på mottagaren för att det uppfattades kränkande. Man får lägga band på sitt ego.

Fjäril
2013-03-13, 22:14
#22

Jag puttar upp den här artikeln även om jag tycker att ni medlemmar är väldigt fina mot varandra 🌺

Sajtvärd på Övernaturligt
Magi-cat
2013-03-13, 22:19
#23

En bra artikel om ett viktigt ämne!

ÖN är som en oas med väldigt fin stämning som alla bidrar till!…🌺

Respekt är A och O - kan man visa även om man tycker olika!

🐶 🐱 = ❤️🏆

Peace
gardit
2014-01-20, 20:14
#24

🌺

Upp till toppen