Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Alternativmedicin, hälsa m.m. Andar/Spöken Andlighet Barn i Andevärlden Barn/Ungdomar Bok- och filmtips Dagens Ros / Dagens Kram Dikter, visdomsord Drömmar/Drömtolkningar Foton Frågor ang. sajten, funktioner m.m. Healing iFokus-information Info från admin Kurser Länktips Medialitet Meditation Medium Musik Mytologi/Naturväsen Mässor, storseans, arrangemang, träffar Ny medlem/presentationer OT Bildgalleri OT från tråd Off Topic Oförklarade Fenomen Redskap: tarot, pendel, kristaller m.m. Reinkarnation/Tidigare liv Seans - upplevelser & frågor Sorg Tips & Råd TV/Tidningar/Radio m.m. Tävlingar och lekar på sajten och iFokus Undersökningar UFO Upplevelser Videoklipp Övningar Övrigt
Övrigt

Rör inte våra runor

2019-04-17 16:03 #0 av: [Ay'e]

En annan medlem hade lagt in det här på en sajt och man blir förfärad för det här är nåt som bara inte får gå igenom så skriv på ni också för vi är många som använder oss av runorna och det onda ska inte få vinna över det goda som runorna står för.

https://asa-samfundet.se/runkampen/

Anmäl
2019-04-17 16:46 #1 av: tlover

Är det ett dåligt skämt att runor ska förbjudas? Varför?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2019-04-17 16:51 #2 av: [Ay'e]

Jag trodde också det var på skämt men det verkar som att det faktiskt är så, fler funderar om det är på riktigt här och jag får svårt att tro det är ett skämt med tanke på den namninsamling man nu gör med  2242 underskrifter i skrivande stund.

Anmäl
2019-04-17 17:07 #3 av: [Ay'e]

Öppna  brevet  till Media och Morgan Johansson den 28 September 2017 kan läsas här så jo det här är tragiskt nog på riktigt och rör Tyr-runan Ledsen

Utdrag ur brevet.

Att se dessa företrädare för folket vara så enormt dåligt pålästa och öppna för ett förbud av vårt nordiska kulturarv och en del av vårat fornnordiska alfabet /Futhark är skrämmande. Runorna har funnits så mycket längre än några moderna politiska grupper och en runa kan varken vara höger, vänster eller mitt i mellan.

Anmäl
2019-04-17 20:27 #4 av: Magi-cat

Hovrätten har tidigare (2018) slagit fast att användning av Tyrrunan inte är att jämställa med hets mot folkgrupp.
Men tydligen pågår en utredning just nu som ska se över offentlig användning av vissa symboler. Resultatet av utredningen ska presenteras i maj.

Bra att man äntligen gör det. Men runorna kommer säkert få vara ifred. Det vore konstigt annars.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-04-17 21:48 #5 av: Novachan

Skrämmande att försöka förbjuda egen kultur... en av våra äldsta... hade inte hört något om detta tidigare och säger som er andra att det låter som ett skämt så hoppas verkligen att de inte menar allvar och går igenom - det blir ju konstigt på fler plan och mycket annat kan då komma att ifrågasättas

Anmäl
2019-04-17 22:00 #6 av: Magi-cat

#5 Syftet med utredningen är inte att förbjuda egen kultur. 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-04-18 05:34 #7 av: [Ay'e]

Vi får innerligt hoppas att runorna får vara ifred men om det här nu går igenom så lägger man sig i sin egen kultur och man inskränker på andras rätt att utöva sin tro och religion.

Tar man bort en runa ur futharken så är den inte komplett, drar vi det vidare så fungerar inte exempelvis spådom om en runa ryker. Vidare så kanske man inte får sälja runan och inte använda den på exempelvis mässor och andra evenemang eller som smycke.

Futharken är komplett men plockar man bort en runa så blir allt fel exempelvis vid runmagi för varje runa har sin uppgift och sin betydelse.

Tyr runan ,fornnordiska guden Tyr står för seger och kamp och googlar man på ordet så kommer genast orden upp att den främst förknippas med nordiska motståndsrörelsen och bara här ser man hur en helig viktig symbol smutsas ner och förstör det ursprung som den har.

Ska den förbjudas så ska den förbjudas att användas av dom som nyttjar den i fel syften inte förbjuda oss som använder runan i goda syften för gör man det då berövar man oss vår rätt att utöva vår tro och historiska kultur.

Vad händer med alla runstenar, alla bilder och tavlor som målats med Tyr runan på för den finns med på så många ställen och går det här igenom vad händer med alla kulturhistoriska föremål som runan finns med på.

Nä det här ska dom lämna ifred men förbjuda den där den används i onda syften det är dom som ska berövas rätten att nyttja den inte vi andra som har goda syften och avsikter med en vacker symbol Ledsen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.