Annons:
Etiketterbarnungdomar
Läst 3445 ggr
Magi-cat
12/11/15, 8:45 AM

Nattskräck

Nattskräck (lat: pavor nocturnus) hos barn är ett tillstånd inom parasomni, störd nattsömn.  (parasomni = nära sömn).

Det kan vara skrämmande för den vuxna att bevittna hur barnet beter sig som om det var vaket i ett skräcktillstånd där det kan skrika hysteriskt med öppna ögon. Men barnet sover egentligen djupt.

Anfallen kan pågå upp till tio minuter eller mer. När barnet vaknar ser det sig omkring och har ingen aning om vad som hänt och somnar oftast om lugnt.

Nattskräcken kommer vanligen efter ett par timmars sömn, i slutet av en djupsömnsperiod när hjärnan ska ställa om sig till ytligare sömn. Det är här det inte klickar rätt i den riktigt unga hjärnan, särskilt om djupsömnen varit ovanligt djup, t.ex. vid stor trötthet. Det kan alltså lättare inträffa om barnet har sömnbrist att ta igen eftersom djupsömnen då blir djupare.

Det verkar finnas en ärftlig faktor för benägenhet till nattskräck.

Även om barnet verkar helt skräckslaget så upplever det inte rädsla. Man säger att de delar av hjärnan som bildar upplevelser inte är i funktion, de sover djupsömn vilket alltså de andra delarna inte gör.

Det bästa är att inte göra någonting, framför allt inte drabbas av panik själv. Sitt lugnt bredvid barnet och se till att det inte skadar sig och vänta tills anfallet går över.

När barnet vaknar till, vilket kan ske spontant och plötsligt är hela hjärnan vaken. Lägg då ner barnet att sova igen. Prata inte om upplevelsen, barnet minns ändå ingenting och gör framför allt ingen affär av den.

Nattskräck går vanligen över i förskoleåldern.

http://www.eckerberg.se/be/nattskrack.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nattskr%C3%A4ck


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
[NeferNefer]
12/11/15, 9:18 AM
#1

Mycket bra att veta! Tack, snälla Magi-cat 🌺👍

Upp till toppen
Annons: