Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Alternativmedicin, hälsa m.m. Andar/Spöken Andlighet Barn i Andevärlden Barn/Ungdomar Bok- och filmtips Dagens Ros / Dagens Kram Dikter, visdomsord Drömmar/Drömtolkningar Foton Frågor ang. sajten, funktioner m.m. Healing iFokus-information Info från admin Kurser Länktips Medialitet Meditation Medium Musik Mytologi/Naturväsen Mässor, storseans, arrangemang, träffar Ny medlem/presentationer OT Bildgalleri OT från tråd Off Topic Oförklarade Fenomen Redskap: tarot, pendel, kristaller m.m. Reinkarnation/Tidigare liv Seans - upplevelser & frågor Sorg Tips & Råd TV/Tidningar/Radio m.m. Tävlingar och lekar på sajten och iFokus Undersökningar UFO Upplevelser Videoklipp Övningar Övrigt
Oförklarade Fenomen

Sömnparalys

2015-01-16 11:09 #0 av: Magi-cat

Det händer ibland att man vaknar och till sin fasa upptäcker att man inte kan röra sig. 
Ibland är tillståndet förknippat med en känsla av andnöd som av att någon/något trycker ner bröstkorgen eller skakar sängen eller en upplevelse av att någon är i rummet. Man kan då känna panikartad oro eller skräck. 

Man känner sig helt vaken men är samtidigt paralyserad och kan inte värja sig eller ens prata.

Förklaringen till det här ganska skrämmande tillståndet är något som heter sömnparalys (också kallat sömnförlamning) och inträffar i övergången mellan sömn och vakenhet. När man sover utsöndrar kroppen sömnreglerande hormoner och och försätter de flesta (viljestyrda) musklerna ur spel, så att man inte ska gå ur sängen och fysiskt leva ut sin dröm under REM-sömnen (drömsömn).

Om det blir "osynk" mellan de här funktionerna är man delvis kvar i en dröm men kan fortfarande  inte röra musklerna. Man är vaken, drömmer och är paralyserad på samma gång. Man upplever en sömnparalys! Det känns skrämmande, men är helt ofarligt.

I folktron har det förknippats med "Maran" (jämför ordet mardröm)

Tillståndet går snart över av sig självt. Det blir mindre skrämmande när man vet vad det beror på och att det snart går över.

http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mnparalys

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-01-16 11:15 #1 av: Niklas

Det hade jag inte hört talas om. Vet du hur vanligt det är?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-01-16 11:19 #2 av: Magi-cat

#1 Det vet jag tyvärr inte. En del drabbas ofta, en del aldrig.  Glad

Stress kan göra att man upplever det oftare.

Hittade en liten blogg där en som upplevt det berättar:

http://tessan72.blogg.se/2011/november/en-liten-studie-i-somnparalys.html

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-01-16 11:25 #3 av: Niklas

På henne låter det som om det är ganska vanligt.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-01-16 11:25 #4 av: Magi-cat

Det finns också andra exempel, mindre skrämmande, på när sömnaktiviteten och den motoriska kontrollen inte synkar.

Har ni upplevt att ni "drömmer" att ni faller ner från ett träd någon gång, rycker till och vaknar? Det kallas hypnotic jerk. Hjärnan har då nåtts av motstridig information och reaktionen blir en felaktig fallreflex.

http://fof.se/tidning/2010/1/varfor-rycker-jag-till-nar-jag-ska-somna

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-01-16 11:29 #5 av: Niklas

Jag rycker ofta till i sömnen. Det känns som om någon kopplar en strömstöt till nederdelen av ryggraden och sen går den ut i hela kroppen. Det tar en bråkdel av en sekund.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-01-16 11:30 #6 av: Magi-cat

En riktigt intressant artikel om sömnens märkliga värld, dess betydelse för minnets konsolidering och hälsan med exempel på gnissel i maskineriet, som sömnparalys:

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/somnens-markliga-varld

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-01-16 11:54 #7 av: Magi-cat

#3 Det är nog vanligare än man tror.

"extremely common", enligt följande artikel. Mellan 20 och 60 % har upplevt det. (Ett ganska brett spann...)

http://www.huffingtonpost.com/stanford-center-for-sleep-sciences-and-medicine/sleep-paralysis_b_4304963.html

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-01-16 12:01 #8 av: Niklas

Det betyder att en i varje familj har upplevt det.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-01-16 12:06 #9 av: Magi-cat

#6 Om det är så vanligt, ja.

En del personer upplever det tydligen ofta, medan andra aldrig gör det.

Jag kan inte påminna mig ha upplevt något sådant. (Om jag inte förträngt det. )

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-01-16 12:09 #10 av: Mia-45

Jag har upplevt detta två gånger. Bägge gånger har jag varken kunnat röra mej eller skrika. Kändes som om man blev nertryckt i sängen av något. 

Anmäl
2015-01-16 12:14 #11 av: Niklas

#10: Hur länge pågick det?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-01-16 12:15 #12 av: Mia-45

Det första varade nog i flera minuter...det andra kanske i en minut eller så...men det känns som en evighet. 

Anmäl
2015-01-16 12:16 #13 av: Niklas

Det kan jag tänka mig.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-01-16 12:17 #14 av: Mia-45

En systerdotter upplevde detta med för inte så länge sedan. Hon blev med nedtryckt i sängen. Kunde inte heller röra sej och inte heller skrika. När det släppte blev hon jätteyr och tog sej inte upp ur sängen på en bra stund. 

Anmäl
2015-04-06 15:34 #15 av: [Kritan]

När jag liten hörde jag ett högt brus innan jag vaknade.

Anmäl
2015-04-06 23:42 #16 av: [BjorneW]

Det här har hänt mig ett 50 tal gånger. Alltid förknippat med mardrömsliknande saker när man ligger där och inte lan röra sig eller prata. Jag får liksom kämpa för att ta mig ur det. Är van med det nu så försöker rycka mig ur det så fort som möjligt nu förtiden. Tar ca 10 sekunder innan jag kan röra mig igen och vaknar helt. Mardrömmarna har ofta varit att någon kommer imot mig i rummet eller kryper upp i sängen jämter mig och sakta kravlar sig mot mig. Då försöker man verkligen att komma ur det så fort som möjligt eftersom man inte kan röra sig eller göra ljud.

Anmäl
2015-04-06 23:47 #17 av: [BjorneW]

Jag har alltid bara ett öga öppet också när detta händer. Det är intressant eftersom det sägs att själen kommer in genom ögat när den varit iväg på en resa. Detta fenomen tas ofta upp i spirituella diskussioner bär man talar om astral resor och out of body experience, även fast det finns en vetenskaplig förklaring till det.

Anmäl
2015-04-10 14:23 #18 av: [lillalollo]

Sömnparalysering är det många som upplevt men viktigt också att förklara hypnagogiska hallusinationer som också är vanligt fenomen och hör ihop med sömnparalysering.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hypnagog_hallucination

Anmäl
2015-04-11 11:00 #19 av: fredrikh

Jag har upplevt sömnparalys några gånger, första gången var jag totalt livrädd eftersom jag inte hade någon aning om vad som hände, hade aldrig hört talas om sömnparalys. Det var ingen i mitt rum men allt jag kunde göra var att hålla ögonen öppna men resten av kroppen var helt förlamad. Nästa gång det hände så visste jag vad det var och att det skulle försvinna så jag väntade bara ut det, det var inte läskigt och ingen mardrömsliknande varelse var i rummet. Jag vet dock att det är vanligt.

Anmäl
2015-04-11 11:02 #20 av: Magi-cat

#19 Det är alltid skönt att veta vad det är. Glad Och att man inte är ensam om det.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-04-12 00:27 #21 av: MissClue

Men om man kan röra sig under tiden, är det fortfarande sömnparalys? drar det snabbt men vaknade av att någon tog mig på ryggen, bad den sluta men då frågade en främmande röst om jag inte tyckte om det. Fick kalla kårar då jag inte kände igen rösten och vänder mig om, vid sängen står en skepnad, kan bara urskilja huvud och axlar. Jag kryper upp i hörnet och försöker i panik skrika på mina föräldrar men det kommer knappt ut ngt ljud. Mycket stämmer ju in på sömnparalys men jag har alltid undrat varför jag kunde röra mig isåfall. har upplevt andra saker i "sömnen" som jag inte kan förstå mig på fast jag läst en del om sömnparalyser m.m. jag begriper inte vad som händer. jag har "vaknat" och sett mitt ex skifta ansikten t.ex alltid till kvinnor som jag träffat eller inte alls känner igen. sen har jag trott att jag vaknat, gått upp ur sängen, gjort det man brukar göra och så sugs man tillbaka till kroppen som då ligger i sängen. jag har tidigare skrivit om detta mer utförligt men antingen får jag ingen respons eller så stoppar tråden efter det. jag känner mig så jäkla knäpp och ensam just i denna delen av mitt liv så jag vet inte vart jag annars kan vända mig för att få svar 

Anmäl
2015-04-12 21:37 #22 av: Magi-cat

#21 Läs om hypnagoga tillstånd som kan uppträda tillsammans med sömnparalys eller för sig. Kanske något som stämmer för dig?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hypnagog_hallucination

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-04-12 23:01 #23 av: MissClue

#22 Tack för länken, det stämde in på en annan period då jag var i obalans, vaknade nästan varje natt och kände närvaro eller iakttagen, sov med lampan tänd tills jag hade repat mig mentalt, då försvann det. Kom tack vare dig in på en annan länk om klardrömmar och där stämde lite mer in fast inte så att alla bitar föll på plats. fortsätt gärna tipsa mig om du eller ngn annan ramlar in på ngt. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.