Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Alternativmedicin, hälsa m.m. Andar/Spöken Andlighet Barn i Andevärlden Barn/Ungdomar Bok- och filmtips Dagens Ros / Dagens Kram Dikter, visdomsord Drömmar/Drömtolkningar Foton Frågor ang. sajten, funktioner m.m. Healing iFokus-information Info från admin Kurser Länktips Medialitet Meditation Medium Musik Mytologi/Naturväsen Mässor, storseans, arrangemang, träffar Ny medlem/presentationer OT Bildgalleri OT från tråd Off Topic Oförklarade Fenomen Redskap: tarot, pendel, kristaller m.m. Reinkarnation/Tidigare liv Seans - upplevelser & frågor Sorg Tips & Råd TV/Tidningar/Radio m.m. Tävlingar och lekar på sajten och iFokus Undersökningar UFO Upplevelser Videoklipp Övningar Övrigt
Andar/Spöken

Hur få dem att berätta?

2014-10-09 08:48 #0 av: [Carpinus]

Har hört om "bekantas bekanta" som sedan några år bor i en gammal herrgård som är omtalad på trakten som "spökhus". Själva har de varit skeptiska till "övernaturligheter", men nu har det framskymtat uppgifter om att det förekommer riktigt otäcka fenomen i huset, och att de tilltagit i styrka på sistone. "Problemet" är att de boende är ganska förtegna om händelserna på grund av att de tycker att det är pinsamt att omtalas som spöktroende, och de vill absolut inte förekomma i något TV-program med medium som tassar runt i kåken. De sägs nu vara inne på att sälja fastigheten på grund av olustkänslorna, men är rädda att eventuella spekulanter kan skrämmas bort av ryktena om spökerierna.

Själv skulle jag tycka att det vore intressant att få veta mer om vad som händer, inte minst ur lokalhistoriskt perspektiv. (Med andra ord är jag nyfiken, kort och gott...) Tyvärr känner jag inte personerna själv, utan hört talas om det som sker i förtroende från deras vänner. Någon som har några förslag om hur man hör sig för med de boende i huset utan att vara påträngande - kanske någon som har erfarenhet av liknande blockeringar inom den egna bekantskapskretsen?


Anmäl
2014-10-09 10:19 #1 av: H-lena

Du kan ju säga som det är att du hört av bekanta att huset eventuellt ska säljas och är intresserad av att veta lite mer. Vet inte om det anses för påträngande eller inte, jag själv skulle inte ta illa upp om någon hörde av sig till mig på det sättet, speciellt inte om personen var intresserad av huset. 

Anmäl
2014-10-09 12:49 #2 av: tarantass

Nu är det ju som det är med stigmatiseringen av "spöktro". Så jag har svårt att komma på något bättre än att antingen vinna ägarnas förtroende genom att använda sin personliga charm, seriösa syften och en vidsyn man förhoppningsvis kan vara uppriktig med att man besitter samt löften om anonymisering (vilket kanske rimmar illa med bygdehistoria), eller också söka upp andra som har haft med huset att göra och som är mindre rädda för att träda fram eller åtminstone bli sagesfolk.

Anmäl
2014-10-09 13:04 #3 av: tarantass

Och, förstås, på ett naturligt sätt göra sig betrodd genom gemensamma bekanta.

Anmäl
2014-10-09 14:17 #4 av: [Carpinus]

Tack för tänkvärda förslag! Jag har väl två varianter som jag funderar på: det ena är att använda de gemensamma bekanta som mellanhand och be dem  att ställa några frågor från mig som sina egna, och det andra är att låta tiden ha sin gång och avvakta till efter en eventuell försäljning för att se om berättarlusten då kan ha blivit större. Fast jag är förstås öppen för ytterligare råd!


Anmäl
2014-10-09 14:24 #5 av: tarantass

#4: ja, är det inte läge för bättre låter ju det bra det med. Och kanske det inte är läge för bättre, det vet ju inte jag. Nackdelarna är förstås att man inte kan styra situationen, välja följdfrågor och så vidare, respektive att berättarlusten kanske inte blir större eller att de faller ifrån.

Anmäl
2014-10-09 14:52 #6 av: [Carpinus]

#5 Du har förstås helt rätt angående följdfrågor med mera, men som sagt, i brist på bättre kanske det näst bästa får duga!

Vad jag förstår är det rätt dramatiska händelser, så det vore synd om de  inte blir dokumenterade alls. Vi får se vad det blir av det hela...


Anmäl
2014-10-09 15:17 #7 av: tarantass

Ja, lycka till och hoppas det går vägen! Det händer nog alltför ofta att sådant här försvinner in i det förtigna pinsammas skuggor och på sin höjd blir kvar i otillförlitliga fragment omformade enligt standardföreställningar (vita damen, det inmurade liket och så vidare).

Anmäl
2014-10-09 16:32 #8 av: [Mount Everest]

# 0 Kloka svar och tankar du fått och jag tänker så här en Herrgård har ju funnits bra många år och fler som har bott där genom tiderna och är den dessutom känd kan ju andra ha skrivit om den på nätet och du kanske kan få veta en del via google.En tanke bara men du har säkert redan använt sökmotorer kan jag tro Skämtar

Lycka Till och hoppas du får tag på  lite information Glad

Anmäl
2014-10-09 23:34 #9 av: [Carpinus]

#7 Ja, dessvärre är det så! En av anledningarna till att jag blev lite speciellt intresserad av just de här underligheterna är att jag känner pålitliga personer som  faktiskt hade en ytterst märklig upplevelse på det här stället långt innan de som nu bor där kom dit. I något annat sammanhang har jag hört berättas om hästekipage som hörts springa i allén till gården utan att man sett till varken hästar eller vagn. Platsen som sådan är välkänd för spökerier, men bara hos lokalbefolkningen. Jag är övertygad om att om intresse fanns att hyra ut till övernattning för intresserade så skulle den här platsen bli väl så känd som Borgvattnet.

#8 Det finns inte mycket på nätet, men just idag hittade jag i ett litet hembygdshäfte en del information om några personer som bott där. Redan tidigare hade jag dock fått fram att en av de sedan länge avlidna ägarna själv kom från en av Sveriges mer omtalade spökställen, vilket i och för sig inte behöver betyda något mer i sammanhanget än att det utgör en märklig tillfällighet.

Tyvärr måste jag vara mer kryptisk än vad jag egentligen önskar, men kanske finns det anledning att återkomma med en mer detaljerad berättelse så småningom!


Anmäl
2014-10-10 05:18 #10 av: pirri17

Man ska inte skämmas för att vara med på spökprogram på tv med medium. Det finns flera olika ställen också från England som dom har visat på tv som jag har sett för 10 års sen på kanal 7!

Anmäl
2014-10-10 09:27 #11 av: [Carpinus]

#10  Kan så vara, men i det här fallet kan man ju bara respektera de inblandades fria vilja. Det behöver ju inte bara vara fråga om "skam", det kan även vara en integritetsfråga. Alla kanske inte trivs med att ha besök av TV-team i hemmet, oavsett motivet för inspelningen...


Anmäl
2014-10-10 15:42 #12 av: tarantass

#9: det tycks ju ändå finnas en del att teckna ner redan nu så att åtminstone det finns kvar den dag man kan släppa litet på sekretessen. Skulle vara roligt att höra litet mer den dagen.

Anmäl
2014-10-11 09:56 #13 av: [Carpinus]

#12 Ja, i och med att ägarna trots allt tagit upp händelserna i bekantskapskretsen så kommer det kanske att sippra ut mer detaljer. Får jag veta mer lovar jag att dela med mig!


Anmäl
2014-10-26 15:59 #14 av: [Carpinus]

Läser att hus där spöken ingår i hushållet är mer efterfrågade än vanliga triviala kåkar. Kanske gör mina bekantas bekanta fel som förtiger händelserna istället för att tala öppet om dem, om de nu tänker sälja sin herrgård?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19757648.ab


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.