Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Alternativmedicin, hälsa m.m. Andar/Spöken Andlighet Barn i Andevärlden Barn/Ungdomar Bok- och filmtips Dagens Ros / Dagens Kram Dikter, visdomsord Drömmar/Drömtolkningar Foton Frågor ang. sajten, funktioner m.m. Healing iFokus-information Info från admin Kurser Länktips Medialitet Meditation Medium Musik Mytologi/Naturväsen Mässor, storseans, arrangemang, träffar Ny medlem/presentationer OT Bildgalleri OT från tråd Off Topic Oförklarade Fenomen Redskap: tarot, pendel, kristaller m.m. Reinkarnation/Tidigare liv Seans - upplevelser & frågor Sorg Tips & Råd TV/Tidningar/Radio m.m. Tävlingar och lekar på sajten och iFokus Undersökningar UFO Upplevelser Videoklipp Övningar Övrigt
Andlighet

Shamanismen

2011-09-13 03:39 #0 av: [walkinbeauti]

Shamanismen har utövats flitigt världen över både i Europa och i övriga länder. En kultur som följts i generationer och kan se olika ut beroende på vilken kultur man kommer från men en sak har den gemensamt och det är dess helande kraft och utdrivning av oönskade energier.

Att säga jag är Shaman faller för mig väldigt illa i ord eftersom den utövas på så många sätt världen över, ingen kultur eller stam är den andra lik men gemensamt har den helande kraft och att finna sin egen inre balans .Jag ska med enkla ord försöka förklara vad Shamanismen för mig är och innebär sen ska man komma ihåg att den utövas olika beroende på stammar och kulturer.

Vi säger ofta jag är Shaman men det innebär så mycket mer än så än att bara kalla sig för Shaman. Det handlar om sättet att leva, sättet att vårda Moder Jord,sättet att ta hand om varandra djuren och all växtlighet som finns kring oss.

För många år sedan läste jag en bok om Shamanens väg och blev som fastbiten av detta sätt att leva.Det här var i början på 90-talet och jag kunde väl aldrig drömma om att denna bok skulle förändra mitt liv och synsätt.

Minns hur jag sög åt mig av varje ord även om boken var upplagd med lite svår text att förstå eller så var det jag som inte var van dessa Shamanska termer men in i hjärtat gick den boken och idag lever jag efter Shamansk filosofi med rötter i från Navajo.

Fick möjligheten att genom den familj jag är fadder åt i Navajo följa med dom på olika ceremonier.En ceremoni kan vara allt från tre till nio dagar och förberedelserna är långa och nogranna innan ceremonin  utförs.

Många gånger för vi in egna värderingar i Shamanismen,vi för in vår egen tro och glömmer dess ursprung vilket jag personligen anser vara ett hån mot dom kulturer som är uppväxta med detta. Man tar bort och man lägger till efter egen smak,man tjänar stora pengar på att utföra olika ritualer och där tappar den sin vackra sida eftersom urspungsfolk aldrig tar ett öre för att utföra en ceremoni eller ritual för den som behöver Shamanens hjälp.

Vi i västvärlden har gjort detta till något för egen vinnings skull och många gånger smutsat ner det med egna påhitt som inte hör Shamanismen till. Vi har tappat respekten för dom kulturer som lever efter äkta Shamanska lagar och traditioner.

Utdrivning :

Shamanens uppgift är att driva ut både sjukdom och onda väsen,hjälpa en individ till helande och harmoni.

Man reser under trummresan genom tre olika världar den övre, mellan och undre  världen.Den övre där finner vi våra guider och andliga ledare,dom som gått över till ljuset,nära och kära. Mellanvärlden det är vårt eget astralplan och i den undre finner vi bla våra kraftdjur och totemdjur.

Den första trummresan man gör brukar man hitta sin egen "ingångskälla" tex en tunnel en grotta eller vad som känns bra för en själv och där startar man sedan alltid sin resa. Kraftdjuren är dom som man brukar möta först och detta djur följer dig sedan livet ut och fungerar som en guide.

När en Shaman gör en utdrivning av onda andeväsen eller sjukdom under en ceremoni använder han sig av trumman,skallran, dansen, sång, örter  mm.Han böjer sig över den person som behöver hjälpen och vid solar plexus suger in med munnen det onda för att sen  "spy" ut det som skapar sjukdom,rädsla eller ondska hos en individ.

Man använder sig av rökelse olika från kultur till kultur. Jag fick lära mig av Navajos folk att använda Salvia och Sweetgrasflätan som är effektiv både under ceremonier och i vardagen.

I västvärlden har man en förmåga att förneka det onda, man anser att en ond ande existerar inte eller demoniska väsen vilket är ett hån mot urshamanismen då den bygger på att få ut det onda som skapas i kroppen. En Shaman hjälper en idnivid att hämta tillbaka förlorade själsdelar, man för in dessa på plats igen för att hela och ge personen harmoni inom sig .

En förlorad själsdel gör att vi ofta känner oss matt eller avsaknaden av harmoni inom oss och med våra själsdelar på plats finner vi tillbaka till vår balans och vårt ursprung.

En man från  Navajo sa till mig att ni gör ofta  om Shamanismen, ni formar den efter eget behag men glömmer dess urspung och det är ett hån mot mitt folk. Ni plockar bort delar som onda andeväsen som kan besitta en människa och göra dennes liv till ett h-vete. Genom förnekelse begränsar ni er egna andliga utveckling och intuition, förnekar själar att finna sin plats där dom hör hemma .I alla tider har Shamanen drivit ut det onda allt från väsen till sjukdom. En sjukdom kan uppstå från ett negativt väsen och dessa är Shamanens uppgift att driva ut, bort fån en individ så själsdelar får hitta sin plats och personen får hitta sin balans igen.

Efter det samtalet stog det väldigt klart för mig, vad i allsindagar håller vi på med.Vi gör om något som funnits i generation efter generation, vi förfinar vi förringar deras tro deras kunskap och det är ett stort hån till människor som både besitter kunskap och vet vilka väsen som finns omkring oss. Dom har både sett hört och upplevt både den ljusa och mörka sidan i generationer  men vi var snabba med att ta detta från dessa underbara människor och göra om det till något som passar oss.

Lämna tillbaka :

Det är hög tid att vi lämnar tillbaka ursprungstron, ska vi leva efter Shamanismen får vi göra det i respekt till dom som i generationer levt med den inte göra om, inte lägga till eller tjäna pengar på deras tro utan visa full respekt för dom människor som världen över vet vad Shamanismen verkligen handlar om deras kulturarv. Allt från Samerna till Indianerna.Eskimåer och Afrikas folk dom finns världen över och lever efter en tro som utövats och fungerat i alla tider. Vi har ingen rätt att ta detta från dom, göra om efter eget behag utan ska vi leva Shamanskt och väljer den filosofin får vi inte glömma bort hur dess urpsung verkligen är.

Målet :

Målet för varje Shaman är att hjälpa andra, att med andevärldens hjälp finna själsdelar som gått förlorade, att driva ut olika väsen som kan besitta en person och skapa en obalans som gör oss både sjuka och rädda. Målet är harmoni med både Moder Jord,människor ,  djur växtlighet och inom oss själva.Även om Shamanismen världen över utövas lite olika beroende på kultur så har den gemensamt att hela individer, få bort mörka väsen, få tillbaka urspunget och själsdelar, finna ljuset inom sig.

I min värld är det hög tid att vi utövar detta med respekt, lämna tillbaka det som hör ursprungsfolk till. Inte göra om efter eget behag utan visa stor respekt för hur Shamanismen verkligen är och fungerar. Ska vi leva efter Shamansk filosofi ska vi göra det med vördnad för både urspungsfolk och Moder Jord,inte göra om, lägga till eller dra ifrån för egen vinnings skull . Detta är en helande kraft som tillhör alla som vill ta del av den men vi ska ta del av den med respekt för hur den verkligen är och respekt för dom som verkligen vet och kan dess ursprung.

Shamanismen är vacker och den  ska bevaras som ursprungsfolk i alla tider levt och utövat den,inte göras om efter eget behag.

Personligen valde jag att följa Navajos filosofi och därav mitt nick Walk in beauti som är Navajos egen filosofi, att alltid vandra i skönhet oavsett vad livet bjuder på mörker eller ljus.

Allt gott i ljus till er !

© walkinbeauti 2011

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-09-13 07:40 #1 av: [marion69]

Tack för ett jättefint och sant inlägg! Glad Shamanismen är väldigt intressant tycker jag. Skulle gärna vilja lära mig mer. Och det är så synd att indianer alltid blivit förföljda och är det fortfarande! Du gör en jättebra insats! Kramis

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2011-09-13 07:50 #2 av: [grinda]

Instämmer med Marion! Vi har ett gemensamt arv som förföljts och nästan utrotats från jordens yta...som tur är finns det arvtagare som fört kunskapen vidare.

I Sverige bjöd överheten in de samiska hövdingarna in på ett möte, men de blev mördade. På 1600 talet tror jag det var. Man brände deras trummor och gjorde allt för att utrota kunskapen.

Anmäl
2011-09-13 08:10 #3 av: Magi-cat

Vilken bra artikel Walk-in-beauty!

Dessa urgamla kunskaper spelar en stor roll för återupprättandet och bevarandet av Moder Jord. Det är ingen plojig turistgrej utan verklig, djup kunskap.

Det som gjorts samerna är verkligen helt respektlöst och en stor mörk fläck på det förflutna.  Men kunskaperna lever vidare....

Allt gott i ljus!

Hjärta Klicka på https://naturarvet.se/ Rädda en bit skog! Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2011-09-13 08:56 #4 av: [walkinbeauti]

Tack själva Kyss

Uch ja det är hemskt hur man utsätter ursprungsfolk för förtryck och stöld av deras kultur och tro.Hörde en Samisk kvinna som sa en gång att vi anses visst inte som människor med känslor utan man kan göra hur som mot oss många gånger.

Tänk vad mycket vi har att lära från både våra Samer, Indianer och ursprungsfolk världen över om vi tog oss tid att lyssna på dom.Tanken var en resa nu i höst till Navajo men min egna hälsa sätter stopp  just nu så jag hoppas på våren istället.Är med i en organistation som gör mycket fint för både ung och gammal,en helt ideel verksamhet som så väl behövs.

Allt gott i ljus till er Glad

 

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-09-13 09:35 #5 av: Kvickast

Intressant läsning :):)

Anmäl
2011-09-16 08:26 #6 av: [ormvråken]

Verkligen intressant läsning. Du säger mycket klokt här walkinbeauti Glad

Anmäl
2011-09-16 08:45 #7 av: [walkinbeauti]

# 6 Tack, Jag säger detsamma om dig ,du har kunskap det syns Glad

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-11-26 19:50 #8 av: EeWeeM

Första gången på länge som jag känner mig manad att skriva en kommentar på denna sida och det är för att kort och gott säja "Ett mycket bra skrivet inlägg om urshamanismen" !då dess ursprungsmening lätt glöms bort idagens djungel av newage shamanism.Härligt!Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.