Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Alternativmedicin, hälsa m.m. Andar/Spöken Andlighet Barn i Andevärlden Barn/Ungdomar Bok- och filmtips Dagens Ros / Dagens Kram Dikter, visdomsord Drömmar/Drömtolkningar Foton Frågor ang. sajten, funktioner m.m. Healing iFokus-information Info från admin Kurser Länktips Medialitet Meditation Medium Musik Mytologi/Naturväsen Mässor, storseans, arrangemang, träffar Ny medlem/presentationer OT Bildgalleri OT från tråd Off Topic Oförklarade Fenomen Redskap: tarot, pendel, kristaller m.m. Reinkarnation/Tidigare liv Seans - upplevelser & frågor Sorg Tips & Råd TV/Tidningar/Radio m.m. Tävlingar och lekar på sajten och iFokus Undersökningar UFO Upplevelser Videoklipp Övningar Övrigt
Övrigt

Ett troll

2007-06-01 15:54 #0 av: Elisabeth-J

Ett internettroll, eller bara troll, är en användare som skriver artiklar eller debattinlägg på Internet (framför allt Usenet och webbfora) med huvudsyfte att reta upp folk. Av: ÅsaF

De är mestadels ointresserade av fakta eller att föra dialog, och ses ofta delta i ett otal diskussioner samtidigt, där de föder ilska, vanmakt och skadar stämningen rent allmänt hos övriga användare.

Ursprungligen användes den engelska termen trolling på Internet för fenomenet att vissa personer skrev avsiktliga s.k. "flamebaits", kontroversiella och skarpa uttalanden som inbjuder till likartade svar. Trolling är engelska för dragrodd, en fisketerm för att långsamt låta ett bete med krokar släpa efter båten. Personer som trollade drog så att säga ett blänkande drag med krokar tvärsgenom en grupp av diskuterande människor, i hopp om att någon ska nappa. Begreppet "this person is trolling our newsgroup", "denna person fiskar i vår diskussionsgrupp" förkortades till "det är ett troll" syftande på assocationen med trollen i sagor. Ibland läser man att ordet skulle komma från trålfiske, men det torde vara en förväxling av de uttalsmässigt snarlika engelska fisketermerna trolling (dragrodd) och trawling (trålfiske).

Att "trolla" på Internet innebär fortfarande att skriva inlägg som har syfte att åstadkomma en icke-konstruktiv respons från övriga. Ett "troll" kan använda många olika taktikknep för att uppnå detta.

Det är viktigt att vara medveten om att det medför en risk i sig, att dra alltför stora växlar på begreppet troll. Det händer att användare falskeligen anklagas för "trollande" trots att de har seriöst uppsåt. Användare kan anklagas för att vara "troll" antingen som ett uppsåtligt retoriskt knep, eller som följd av missförstånd. En person med åsikter som skiljer sig från andras, upplevs lätt av andra debattörer för att ha provokation som sitt syfte (dvs att därmed vara ett troll), trots att det egentligen alls ligger till på det sättet. En annan orsak till att en person felaktigt upplevs som "troll" kan vara att hans meddebattörer har en annan uppfattning om vart forumets debatt bör leda. Om någon part uppfattar att socialt umgänge är forumets syfte och den andra parten uppfattar att syftet är att genom analytiskt resonemang nå logiska slutsatser, kan de två partena se varandra som troll utan att de egentligen alls uppfyller internettrollets definition. Man kan därmed konstatera vikten av att forumets arrangör tydligt förklarar vad diskussionens syfte är och om det finns gränser för yttrandefriheten och var de isåfall dras.

Oftast är det uppenbart när en användare skriver för att provocera och inte för uttrycka ärligt menade åsikter. Ett gyllene talesätt är att det är sak och inte person som bör diskuteras i alla diskussionsforum. Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt kan detta med fördel göras, även om det är ett troll som framför dem. Om trollet till exempel har som avsikt att provocera, bör man inte låta sig provoceras och därmed ge trollet den uppmärksamhet det kräver. "Mata inte trollen" är ett känt talesätt.

På internetforumet flashbacks forum, används begreppet enligt tradition om medlemmar som blivit avstängda men kommer tillbaka med en ny användare. Något som kan orsaka förvirring på forumet.

 

 

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-05-29
Bild på ÅsaF ÅsaF Publicerad: 2007-05-29

Relaterade länkar

Av: Elisabeth.J

Datum för publicering

  • 2007-06-01
Anmäl
2007-06-01 15:55 #1 av: Soffe

Hihi..va söta dem ärSkrattande

Anmäl
2007-06-01 16:29 #2 av: mamma_neo
Fin troll dock.. Och mycke inheållsrik läsning..
Anmäl
2007-06-01 18:29 #3 av: Elisabeth-J

putt

Anmäl
2007-06-01 19:49 #4 av: evawa

oki doki tack för info..personligen så tycker jag att det behövs en mer seriös presentation av oss medlemmar. På forumet Spirituellt så krävs det lite för att bli medlem. Sånt motverkar en hel del tjafs tror jag.

Eva

Anmäl
2007-06-01 20:07 #5 av: Perla

En jättebra artikel. Det här avsnittet tycker jag är värt att lyfta fram och belysa lite extra:

"Det är viktigt att vara medveten om att det medför en risk i sig, att dra alltför stora växlar på begreppet troll. Det händer att användare falskeligen anklagas för "trollande" trots att de har seriöst uppsåt. Användare kan anklagas för att vara "troll" antingen som ett uppsåtligt retoriskt knep, eller som följd av missförstånd. En person med åsikter som skiljer sig från andras, upplevs lätt av andra debattörer för att ha provokation som sitt syfte (dvs att därmed vara ett troll), trots att det egentligen alls ligger till på det sättet. En annan orsak till att en person felaktigt upplevs som "troll" kan vara att hans meddebattörer har en annan uppfattning om vart forumets debatt bör leda. Om någon part uppfattar att socialt umgänge är forumets syfte och den andra parten uppfattar att syftet är att genom analytiskt resonemang nå logiska slutsatser, kan de två partena se varandra som troll utan att de egentligen alls uppfyller internettrollets definition. Man kan därmed konstatera vikten av att forumets arrangör tydligt förklarar vad diskussionens syfte är och om det finns gränser för yttrandefriheten och var de isåfall dras."

Alla har vi olika sätt att uttrycka oss och vi bedömer också det andra människor skriver, olika. Någon kan mycket väl vara medvetet provocerande men det är trots allt vi läsare som via våra reaktioner på det vi läser, blir provocerade. 

Anmäl
2007-06-01 20:22 #6 av: kath

Intressant artikel.. stämmer nog så bra på "dessa s.k troll", tror att vissa personer bara är ute efter att provocera, få reaktioner och uppmärksamhet.. "Mata inte trollen" var ett bra talesätt, det är ju det "dessa" vill uppnå, få igång en egentligen meningslös diskussion, "röra om i grytan lite bara för att"... Och ju mer personligare det blir, desto "bättre"..

Sen tror jag (som det oxå stod om) att dessa "troll", när dom uppnått det de vill ,drar sig undan och sen kommer tillbaka i en ny "skepnad" och börjar om igen o igen o...

Sen kan det ju även krocka då man har olika åsikter, missuppfattar varandra och har olika uppfattningar ,men det är ju en annan sak, det kan man ju iaf reda ut...(förhoppningsvis:)

 

Anmäl
2007-06-01 21:42 #7 av: Soffe

Jag hoppas att det inte gjorde något att jag skrev att dem är söta trollen..inte för att texten har med det o göra, men jag kände för att skriva så..Jag tycker att texten är bra iallafall..Det är ju bra att man får läsa det här..

Anmäl
2007-06-01 21:44 #8 av: Morsan1

#4 Jag håller med dig!

Anmäl
2007-06-02 10:19 #9 av: galdra

Dom e inte bättre än alla fotbollshulliganer.bBåk och osämja lever dom för.

Anmäl
2007-06-02 10:49 #10 av: Perla

Jag tror att dom, liksom vi andra, söker efter bekräftelse. Det är bara metoderna som varierar men självklart är det lättare att ta någon till sig som motsvarar de förväntningar man har och stöta bort dem som man inte förstår sig på.

Anmäl
2007-06-02 10:54 #11 av: galdra

#10 Tur att du är så klok Perla.

Anmäl
2007-06-02 11:02 #12 av: Perla

# 11

Tack. Vad trevligt att du noterar det. :)

Anmäl
2007-06-09 22:02 #13 av: Pendlan

Har missat den här artikeln totalt! *s*

Va bra den e!!!

Själv har jag trott ibland att jag varit "paraniod" (som jag tagit upp med en medlem innan) men nu fattar jag  att de nog inte e så. Ibland får jag för mig att en å samma person fast  med olika nick loggar in å "kör sitt race".. rör om lite här å där ifokus! Skulle va kul å veta om ni andra oxå haft den känslan?

*ler å hoppas på kommentarer*

 

Anmäl
2007-06-09 22:39 #14 av: Elisabeth-J

#13 Först får man bara en känsla som sen visar sig stämma när man har fått det vetenskapligt bevisat Skrattande

Anmäl
2007-06-09 23:33 #15 av: Pendlan

#14   Ja... jag trodde i början at jag va knäpp--. att de va i min fantasi. Ibland bara kände jag att de va samma person som som "ruska" om lite.   *s*

 

Anmäl
2007-06-10 00:18 #16 av: Elisabeth-J

#15 Lita på din intuition Flört

Anmäl
2007-06-10 00:29 #17 av: Soffe

På tal om intuition..kan man känna om en person inte tycker om en eller om det är något annat negativt..när det är något som inte känns rätt eller bra? Jag brukar ofta känna saker..men jag e osäker på om det är inbillning eller om det stämmer..helt fel kanske man inte har?

Anmäl
2007-06-10 00:53 #18 av: Pendlan

" 16 Det är det här  som e så himla bra med ÖN  Man får svar på på de man tänkt å undrar över. Jag har mycke intuiton å folk tycker jag e konstig.. ibland vet jag saker.. vet inte hur men de bara e så. Jag kan förutsäga saker. Så en del blir rädd för mig. förstå mig rätt... jag vet ju inte allt..bara ibland!

Anmäl
2007-06-10 01:13 #19 av: Elisabeth-J

#18 *L* Ja en del blir lite "rädda" ibland. För några år sen skulle jag ut på krogen med min syster och en kompis. Innan vi ska dit säger jag att den första personen vi skulle träffa där var en skåning. Efter ett tag säger jag också att jag skulle möta någon som jag inte hade sett på många år.
Vi åker till krogen och den första person som vi träffar är en gammal kompis som är från Skåne! Kvällen flöt på och jag trodde att det var henne som jag inte hade sett på länge men strax innan stängning så stöter jag ihop med en man som säger -Hej, känner du igen mig? Jag tittade länge på honom men nej jag kunde inte förnimma vem han var. Jag ställde en del frågor och efter en lång stund förstod jag, det var en kompis som jag inte hade sett på 15 år!

Anmäl
2007-06-10 02:36 #20 av: Pendlan

#19 Jag vet precis hur du menar  *s* Har varit med om det massa ggr. Helt galet känns det då.  Skrattande  En annan knepig sak jag har är att jag ofta vet vad folk ska säga innan dom säger det. Jag ...typ "hör" det innan. Fyller i orden innan det sägs.

 Filmer å böcker har sällan några oförutsägande slut. E samma där.. vet oftast hur de ska gå. Inte alltid.. men många gr.  Förutom mitt motto att allt har en mening..det ordnar sig.. lyssna på din intuition... verkligen känn efter. Lev i nuet !!! Hjälper oss mer än vi tror.

Anmäl
2007-06-11 19:02 #21 av: zeretki

#17 Det där är svårt att säga... Jag tycker själv att jag har en bra intuition om vad folk tycker men man vet aldrig. Har flera gånger tyckt mig känna av att någon inte gillar mig men sen kan det komma inifrån också... Det är svårt, jag tycker det själv. Man måste försöka rannsaka sig själv antar jag. ;)

#13 Jag har också känt att det är en o samma person som varit innne...Fast också att det varit minst 2-3 som har haft olika namn! :D Undrar om man nån gång får reda på sanningen. ;)

Anmäl
2007-06-15 22:55 #24 av: CharlotteRubin

Ha! Troll är så roliga. Ett troll är nån som bara tjafsar utan att egentligen villa snacka. Dom bara skriver taskiga saker,. Retas och är dumma.

Om nån bara skriver dumma saker utan att skriva bra saker, då brukar man se dom som troll. Så har det varit på dom forum jag har varit på. Ibland är det en massa grabbar, typ killar som är 8-9 år som bråkar. Räcka ut tungan

Anmäl
2007-06-16 00:36 #25 av: Pendlan

# 24...Jag kan fel? men jag tror inte de så enkelt just  på Ön. Jag har fått en känsla av  att det är någe mer än "troll" Det handlar om något mer. Som sagt!!! Kan Ha fel..  

Anmäl
2007-06-21 14:04 #26 av: loreena

jo, troll finns det här o där..Ledsen

Anmäl
2007-06-22 23:28 #27 av: jaeintensam

Som ny får man sig en funderare när man läst vad som står ovan. Som jag tänker kan även jag då uppfattas som ett troll Jag är ny för dagen Har redan skrivit en del här på sajten Hehe Tur jag har en gla sida så jag skriver (Ta mig som ja e annars skit i mig) Hoppas ni har humer för de har jag. Hehe

Anmäl
2007-06-22 23:41 #28 av: Elisabeth-J

#27 Du har ju inte skrivit något som uppfattas som av ett troll =)
Välkommen till oss på ÖN!!!

Anmäl
2007-06-23 00:25 #29 av: jaeintensam

#28Tack för att jag är välkommen.

Nej jag mena inte att jag hade skrivit något som inte var bra. När man skriver kan ju de jag skriver uppfattas olika av olika människor Precis som när jag själv läser nåt annat skrivit kan ju de uppfattas olika. Hoppas du haft en bra dag. 

Anmäl
2007-06-23 01:14 #30 av: Elisabeth-J

#29 Ja tack, min dag har varit bra, ätit god mat och umgåtts med nära och kära i solskenet =) hoppas att din dag också var bra!

Anmäl
2007-07-11 06:47 #32 av: Faxlin

Jag puttar upp min egen artikel lite. det är faktiskt bra att läsa sådant här med jämna mellanrum. Så lätt att glömma att man inte ska mata trollen annars ;-)
Och alla troll är ju inte lika söta som på bilderna ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-10-14 13:07 #33 av: rosmarin90

Känns som den här artikeln är väldigt aktuell igen. Anonyma användare som skriver inlägg för att förstöra stämningen på forumet.

Anmäl
2007-10-27 22:59 #34 av: Celia

Känns som om det är läge för denna igen!

Anmäl
2007-10-27 23:02 #35 av: Elisabeth-J

#34 Instämmer!

Anmäl
2007-10-28 00:53 #36 av: Marma

Har inte sett något som likar nåt troll här, ser väldigt lugnt ut i mina ögon, men jag är ju ny så... Hoppas bara att inte detta forum är som vissa andra där man som ny direkt blir anklagad för att vara ett troll...

 //Mvh, Marma

Anmäl
2007-10-28 00:57 #37 av: Elisabeth-J

#36 Välkommen hit! Det har förekommit en del ikväll men dom inläggen är borttagna nu. Om man kommer in som medlem i ett positivt syfte och inte börjar med att skriva otrevliga inlägg så är man ju inget troll :)

Anmäl
2007-10-28 00:58 #38 av: Maili_K

Fattar noll!! Är jag kanske ett troll?? Kram

Anmäl
2007-10-28 01:03 #39 av: Elisabeth-J

#38 Nej varför tror du att du är ett troll? Glad

Anmäl
2007-10-28 01:22 #40 av: Marma

Usch det blir bara otrevligt med sådana här trådar och insinuationer...

Anmäl
2007-10-28 01:25 #41 av: Celia

#40 - detta är en gammal artikel som puttas upp då och då. Jag tror att du kan finna den på mer än hälften av alla olika sajter här på iFokus. Den är nyttig, speciellt då det har varit en hel del problem med så kallade troll, härinne på ÖN den senaste tiden.

Mata aldrig trollen brukar räcka att skriva och det är bara de som är troll som ska känna sig träffade, inte alla vi andra medlemmar som håller oss till sajtens regler när det gäller uppförande :)

Anmäl
2007-10-28 01:27 #42 av: Elisabeth-J

#40 Förklara gärna mer vad du menar? Det finns inte många såna trådar här, 98% av trådarna är positiva :)

Anmäl
2007-10-28 01:34 #43 av: Marma

Ja, jag ska förklara vad jag menar. Jag blev medlem här igår och började inte med att skriva nån presentation på min sida, det tyckte jag kunde vänta, då jag hade ett spörmål som är oroande för mig, som jag istället började med. Jag har varit här till och från under dagen och kvällen och jag har inte sett något som liknar någon trollföreteelse här. Då undrar man ju som ny om det är så att man genast blir ansedd som troll bara för att amn inte hunnit med att skriva någon pres ännu... Som sagt, det blir så insinuant när det tas upp i en sådan här tråd, kan man inte pm:a sajtvärden istället, så kanske inte folk skulle känna sig utpekade...

Anmäl
2007-10-28 01:40 #44 av: Elisabeth-J

#43 I en av trådarna som gällde ikväll så skrev jag där att jag hade tagit bort dom inläggen. Du behöver inte känna dig utpekad för att du är ny här, det är ingen som anser att man är ett troll för att man är en ny medlem.

Anmäl
2007-10-28 01:40 #45 av: Celia

#43 - Sajtvärden har tagit bort trollinläggen som fanns tidigare ikväll. Det kan du se då dessa nummers inlägg saknas i tråden "Försvunnen jacka" :)

Anmäl
2007-10-28 01:43 #46 av: Marma

Ah, okej, skönt! Är litet bränd av ett annat forum där alla som är nya blir påhoppade, kränkta och misstrodda... Tack för er fina respons!

Anmäl
2007-11-23 19:11 #47 av: [Hellas]

"Puttar" upp artikeln

Anmäl
2007-11-23 19:39 #48 av: Lionadh

Bra ide! Och trevlig helg till alla!

Anmäl
2007-11-23 20:12 #49 av: zeretki

Ja, det är många troll på gång just nu. Inte bara såna som är ute efter att bråka just härinne men många småtroll på I Fokus överlag. Tror att många är lite yngre som bara vill busa och luras lite...

Anmäl
2007-11-23 20:32 #50 av: gejsa

#49# Ja, eller äldre som blivit avstängda kanske. *ler*

Anmäl
2007-11-23 20:34 #51 av: Lionadh

Trollen spricker i Ljuset! Så är det i sagorna, sa druidprästinnan...

Anmäl
2007-11-23 21:35 #52 av: zeretki

#50  Jag tror det är både ock. Det är lätt att se, vilka som är vuxna och vilka som låtsas vara yngre och vilka osm är det. Tycker jag iallafall. Flört

Jag tycker mig alltid kunna se när en vuxen låtsas skriva som ett barn eller tonåring, eller som i vissa fall, fejka stavfel och sånt.

Eller så är det bara min intuition som petar på mig. Skrattande

Anmäl
2007-11-24 12:08 #53 av: lightseeker

orberna leker-

Anmäl
2008-01-14 21:25 #54 av: Elisabeth-J

Lyfter fram artikeln.

Anmäl
2009-02-14 08:04 #55 av: Elisabeth-J

Lyfter fram artikeln igen :)

Anmäl
2009-02-14 13:01 #56 av: [Jeremina]

Jag tycker ju inte om att dem kallas troll...Obestämd...för troll är bland det sötaste som finns....Kyss

Jag skulle velat ha ett annat namn på dem men jag förstår att nu är det så men jag bryr mig inte om dem egentligen...'

Tråden min som blev stängd om mediumet? Vem var det påhopp på? Hann inte läsa....

Kram så här på ALLA HJÄRTANS DAG.......Skrattande

Anmäl
2009-02-14 13:10 #57 av: Elisabeth-J

#56 Det håller jag med dig om, troll är söta men internet-trollen vet vi inte hur dom ser ut alla gånger Cool I den tråden blev det personliga påhopp mot en person som skrev och påhoppen fortsatte trots flera åtgärder så det fanns till slut ingen annan lösning än att låsa den.

Kramar

Anmäl
2009-02-15 00:59 #58 av: [Jeremina]

Okej....tack Elisabeth...Flört

Anmäl
2009-02-15 00:59 #59 av: [Jeremina]

Okej....tack Elisabeth...Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.