Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Alternativmedicin, hälsa m.m. Andar/Spöken Andlighet Barn i Andevärlden Barn/Ungdomar Bok- och filmtips Dagens Ros / Dagens Kram Dikter, visdomsord Drömmar/Drömtolkningar Foton Frågor ang. sajten, funktioner m.m. Healing iFokus-information Info från admin Kurser Länktips Medialitet Meditation Medium Musik Mytologi/Naturväsen Mässor, storseans, arrangemang, träffar Ny medlem/presentationer OT Bildgalleri OT från tråd Off Topic Oförklarade Fenomen Redskap: tarot, pendel, kristaller m.m. Reinkarnation/Tidigare liv Seans - upplevelser & frågor Sorg Tips & Råd TV/Tidningar/Radio m.m. Tävlingar och lekar på sajten och iFokus Undersökningar UFO Upplevelser Videoklipp Övningar Övrigt
Övrigt

FUÞARK - kort om runorna

2007-12-04 17:00 #0 av: Elisabeth-J

Runor är spännande, vackra och fyllda av urtidshemligheter - ett symbolspråk med en enorm mängd information om vi bara lyssnar. Runorna äger kanske ingen magi i sig själv, men med hjälp av dem kan vi få syn på många intressanta svar och lösningar.

Jag vet jag la ut den här förut, men eftersom så många frågar om runor tänkte jag det var OK att lägga in den igen (annars får admin bara ta bort den)

 Detta är en renskrivning av mitt eget läromaterial som jag använda då jag började lära mig runorna för några år sedan. Det var efter råd från många runkunniga som jag begränsade mig så pass mycket att det "bara" blev det här kvar.

 Grundbetydelsen är det viktigaste, sen kommer djupare förståelse genom att arbeta med, och resa till, runorna.

 (C) Thomas Eriksson, men så länge ni inkluderar det och ger mig credit för verket får det kopieras, skrivas ut och spridas hur mycket som helst.

------------------------------------------------------------ 

"Ordet RUNER har flere betydninger: Skrifttegn, lærdom, skaldskap, mysterier, hemmelig kunnskap, fortrolig eller hviskende samtale, trolldomstegn og som navn på en type norsk folkemusikkvers." -Arild Hauge

user posted image

  Runor är spännande, vackra och fyllda av urtidshemligheter - ett symbolspråk med en enorm mängd information om vi bara lyssnar. Runorna äger kanske ingen magi i sig själv, men med hjälp av dem kan vi få syn på många intressanta svar och lösningar.

  När man vill lära sig tyda runorna, både som alfabet och deras magiska sida, är det viktigt att hålla det enkelt tycker jag. Börja med att lära hur runorna ser ut. Lär dig rista/skriva dem i ordning. Lär dig sedan deras GRUNDBETYDELSE, utan och innan, framåt och bakåt. Sen kommer konsten att ljuda runorna, sjunga dom, en efter en i en lång "ljudrad" - denna sjungda ljudrad har jag själv känt kraften i!

  Det finns många böcker med långa, invecklade avsnitt om varje runas tolkning, symbolik och tydning. Sånt kan man strunta i ...i varje fall till att börja med. Det är onödigt jobb att lära sig sånt utantill - det blir död kunskap. Ett starkt sätt att lära sig runornas hemligheter är att låta dem tala direkt till oss, och lyssna. Det gör de om vi lär oss grundbetydelsen och sedan försöker finna sammanhanget med de samtidiga/nutida symbolerna som de rymmer genom att uppleva dem i verkligheten - dag efter dag. En annan kraftfull väg att lära känna runorna kan vara genom trumresan.

  Runorna är väldigt rika, i det att varje runa innehåller så mycket. Förutom den rena skrivteckenfunktionen, har runan också ett namn med en fysisk innebörd, ett numerologisk värde, samt en djupare magisk innebörd.

  En god idé när man lär sig runorna kan vara att dra en runa om dagen och försöka finna den runan i dagliga händelser. Låta den bli en spegling av verkligheten runt dig. T. ex. kan man en dag med Raido, vagnsrunan, se på bilarna som åker från punkt A till B, färdmedel, en resa med bestämt mål - frammåtgående kraft.


I listan nedan ser ni en bild på runan, följt av: Dess namn - Ljudvärde - Grundbetydelse.

FREJAS ÄTT

user posted image
UR, URUZ - U (V) - UROXE, URKRAFT.

UR är begynnelsen - det ofödda på väg att födas.

user posted image
THURS, THURISAZ - TH, Þ - JÄTTE, TROLL.

THURS står för kaos, transformation, en nödvändig nedbrytande kraft.

user posted image
AS, ASS, ANSUZ - A - GUDOMLIGHET, ASAGUD.

ASS är asagudarnas runa och mycket kraft-full.

(Rent kosmologiskt kan man föreställa sig att Ur i en skapelseberättelse representerar tomheten, Thurs det stora skapelsekaoset (Big Bang?), och Ass gudarnas ankomst. Nästa runa, Reid, handlar då om den ordning som skapas efter kaoset.)


user posted image
REID, REIDR, RAIDO - R - RESA, VAGN.

VAGNSRUNAN representerar en framåtgående kraft, att resa och talet 4. Tänk på att inte rista ihop runan, utan R-et skall vara "öppet" så att säga. Alltså inte stängt som ovan.

user posted image
KEN, KAUN, KENAZ - K - SÅR/BÖLD, OPPLYSNING.

FACKELRUNAN står för upplysning och värme, inre såväl som yttre. Kom ihåg att Ken är ca hälften så stor som andra runor.

user posted image
GIOF, GEBO - G - GÅVA.

GÅVORUNAN handlar också om offervilja, att ge utan att förvänta sig något i gengäld.

user posted image
WYNN, WYNJA - W - LYCKA, FRED & FRÖJD.

LYCKORUNAN handlar mycket om att leva i nuet, att inte planera eller förvänta sig för mycket.


HEIMDALLS ÄTT

user posted image
HAGL, HAGALAZ - H - HAGEL.

HAGELRUNAN representerar de kosmiska krafter som vi inte kan motverka - det obevekliga ödet, naturkrafterna som tvingar dig in i ett nytt stadium i ditt liv.

user posted image
NAUDR, NAUD, NAUTHIZ - N - NÖD, BEHOV, TROLLDOM.

NÖDRUNAN är intimt förknippat med nornorna - ödesdiserna Urd, Verdandi och Skuld - ödet och dess makt över oss. Den signalerar möjligen svårigheter på väg, men också utmaningar.

user posted image
IS, ISA - I - IS.

ISRUNAN rimmar illa med spontanitet och aktivitet. Där finns tvärtom en stark dragning mot stillastående, tillbakadragenhet och bepansring.

user posted image
ÁR, JARA, JERA - J - ÅR, AVLING.

ÄRINGSRUNAN, ÅRSVÄXTRUNAN representerar årets cirkelgång, kretsloppet som måste fullgöra sitt lopp innan vi kan skörda frukten av vårt arbete. Ser lite ut som Yin & Yang. Kom ihåg att Jera är ca hälften så stor som andra runor.
user posted image
EOH, EIHWAZ - Ë - TRÄ, IDEGRAN.

IDEGRANSRUNAN viskar om att växa långsamt och starkt. Liksom växter fritt ger av sina frukter, representerar denna runa också osjälviskt givande.

user posted image
PERTRA, PERTHU - P - KLIPPA, STEN, JORD

KLIPPRUNAN står för fasthet och stabilitet, att ha båda fötterna på jorden. Men även den fysiska kroppen (biologi) och hälsan.

user posted image
ELGR, ALGIZ - Stemt S. Eller nästan som ett Z - ÄLG, SKYDD.

ÄLGRUNAN representerar djurriket, men även våra fylgjor (andliga följeslagare och "skyddsänglar") och kraftdjur.

user posted image
SOL, SOWULO - S - SOL, SOLKRAFT.

SOLRUNAN representerar en högre glädje och lycka. Innehåller starka kopplingar till hjärta och kärlek.


TYRS ÄTT

user posted image
TYR, TY, TEIWAZ - T - KRIGARE, GUDEN TYR.

SVÄRDSRUNAN ger balans, och är en av de mest maskulina runorna - denna runa om någon symboliserar mannens potens på alla plan.

user posted image
BJARKAN, BERKANA - B - BJÖRKKVIST, FRUKTBARHET.

BJÖRKRUNAN representerar inte växtriket, likt idegransrunan, men väl kvinnlig fruktbarhet och attrktionskraft.

user posted image
EH, EHOL, JOR, EHWAZ - E - HÄST.

HÄSTRUNAN representerar all form av kommunikation och förflyttning, yttre såväl som inre.

user posted image
MADR, MANNAZ - M - MANN, MÄNNISKA.

MÄNNISKORUNAN handlar om allt som är karakteristiskt för människan och hennes väg genom livet.

user posted image
LAUGR, LAGUZ - L - VATTEN.

VATTENRUNAN är våthet och djup, med allt vad det innebär. Vattnet förknippas med känslor, intuition, tårar, det undermedvetna, flöde, energiströmmar och det livgivande regnet.

user posted image
INGVARR, ING, INGUZ - NG - GUDANAVN, FALLOS.

ING är i sanning en lyckobringande runa, i det att den pekar på vår manifestationsförmåga och förmåga att så frön inför framtiden. Kom ihåg att Ing är ca hälften så stor som de andra runorna.

user posted image
ODAL, OTHILA - O - ODAL, ARV, EGENDOM.

ODALRUNAN representerar odling, både rent fysiskt av åkerbruk och grönsaksodling, men också på ett mer intellektuellt och känslomässigt plan, genom kultur, konst och konsthantverk.

(En odalman är en bonde, och det kommer från att själva begreppet odal var en beteckning för mark som ägts av samma familj i många generationer.)

user posted image
DAGR, DAGAZ - D - DAG.

DAGRUNAN handlar om en passage från mörker till ljus. Dagaz-runan ser ut som en stiliserad fjäril och det är en liknelse som på många sätt passar bra, eftersom denna runa viskar om transformation och uppvaknande.

user posted image
FÄ, FE, FEHU - F - FÄ, BOSKAP, PENGAR.

FÄ börjar ibland runraden (även om det fortfarande är en uthark) - boskap offrades ju för att väcka gudarna!


DEN TOMMA RUNAN

Ofta förekommande nuförtiden är en 25e runa - den s.k. blanka runan. Detta tycker jag är total nonsens även om jag vet att det finns folk som använder den. Använd det som funkar. 

Den blanka runan är ett påhitt av amerikanen Ralph Blum på 80-talet och har således ingen plats i vare sig runornas tradition eller historia.

Läs mer här: http://www.pendamoot.co.uk/blankrune.htmlLänken öppnas i nytt fönster

RUNORAKEL - JOBBA MED RUNORNA

Det enda historiska bevis på hur runorna användes finns beskrivet av Tacitus (i en skildring av en upptäcktsresa år 100 e. Kr.) Märk att texten är skriven före runorna bevisligen blev tatt i bruk - i alla fall enligt arkeologiska fakta.

"VARSLER OG ORAKELSVAR akter de på likeså ivrig som noe annet folk. De kaster lodd på en meget enkel måte. En gren blir skåret av et fruktbærende tre, hugger de opp i små biter, som hver for seg blir merket med bestemte tegn og strødd som det faller seg, om hverandre, på et hvitt klede. Dersom det er samfunnet som helhet som ønsker et råd, blir handlingen utført av dets prest.

Foretas loddkastingen for privat regning, er det familiefaren som utfører seremonien. Mens han oppsender en bønn til gudene og løfter blikket mot himmelen, tar han opp biter tre ganger, en ad gangen, og tolker av dem skjebnens vilje etter det innrissede merke.

Såfremt utfallet av loddkastingen forbyr et eller annet tiltak, skjer ingen ny rådespørring om dette den dag; men dersom loddkastingen tillater det, må vidre bekreftes ved hjelp av nye varsler.
Også i Germania kjennes den meget utbredte skikk med å søke varsler av fuglenes kvitring og flukt."
-Tacitus

  En annan metod man kan använda är en s.k. Spegling och går till så att man ställer en fråga, eller fokuserar på en situation och helt enkelt drar en (1) runa och låter den fylla en med symboler och associationer. Här kan det vara viktigt att se om runan hamnar upp&ned eller rättvänd.

  Ofta tolkar man upp&ned-vända runor som mer "negativa" - som varningar, eller som en förstärkning av det destruktiva i en runa. Observera att en del runor aldrig kan vara upp&ned, dessa sägs vara konstanta i sin kraft, orubbliga - men kan ändå innehålla en viss "negativitet." Tänk bara på Sol-runan. Sol är vackert och skönt på alla vis och viktigt för växt och tillväxt - men för mycket sol bränner skörden, slår ned plantorna och torkar ut sjöar och vattendrag..

  En vanlig favorit är denna: Dra tre runor ur påsen. Den första runan visar situationen som den är. Den andra runan visar möjliga val för agerande. Den tredje runan visar den nya situationen som uppstår.

Hoppas detta har inspirerat och lärt dig något om runorna!

Jag är ingen expert på runo så detta skall endast ses som ett entusiastiskt försök att sprida kunskapen vidare, som jag lärde den, på ett enkelt och överskådligt sätt av en som kommit att fascinerats av dom riktigt mycket.

Efter detta kan man, och bör man om man har intresset, fördjupa sig mer i runorna genom praktisk erfarenhet och genom att ljuda runorna. Sjunga dom.

Det finns en mängd olika böcker om runorna, mer eller mindre akademiskt inriktade, så vilka du bör läsa överlåter jag till dig själv att finna ut av.

Gör dina runor själv, det är enkelt, så kan du starta redan idag!

Mvh & lycka till!
Thomas

Stort tack till:

* Arild Hauges Runer (en riktigt bra sida om runor på nätet tycker jag: www.arild-hauge.com/)Länken öppnas i nytt fönster för runornas betydelse & grafik.

* Grimners Runor (www.multiart.nu/grimnerLänken öppnas i nytt fönster) för runradsgrafik.

* Boken "Runor" av Lars Magnar Enokssen. Mycket bra!

* Bodvar Bjarke för insiktsfull information.


* Sist men inte minst stor hatt av till Jörgen I. Eriksson och hans bok Runmagi och Shamanism 2.0 (norrshamanLänken öppnas i nytt fönster) + övriga böcker.

Skrivet av Thomas Eriksson


 

Relaterade länkar

Av: Thomas Eriksson

Anmäl
2007-12-04 17:22 #1 av: Bybo

Tack!! :-D

Anmäl
2007-12-04 17:32 #2 av: Elisabeth-J

Är det någon som vet vad runan heter som finns i ramen?

 


                                                     

Anmäl
2007-12-04 18:03 #3 av: Bybo

En bindruna va? Vet ej vad den heter....Ingwas Ingwas....*skratt*

Anmäl
2007-12-04 18:06 #4 av: Bybo

Fick hjärnsläpp..INTE Ingwas hahaha... kanske....gåva giva ;-)

Anmäl
2007-12-04 18:09 #5 av: Elisabeth-J

#3 Vet du vad den betyder? Det är något med den runan. En person som inte finns kvar i livet hade ritat och ristat den runan på många ställen och jag har sökt länge efter betydelsen.

Anmäl
2007-12-04 18:10 #6 av: Skogskraft

#2: Finns i både Gothiska & Anglo-Saxiska runraden. Ing, ng, betyder "en gud". Ungefär.

Anmäl
2007-12-04 18:13 #7 av: drutten53

här har du E...kram

Anmäl
2007-12-04 18:14 #8 av: Elisabeth-J

#6 Tack! Finns det någonstans man kan läsa tolkningen av den eller vet du tolkningen?

Anmäl
2007-12-04 18:15 #9 av: Bybo

#5 Tyvärr så vet jag inte...ska fundera....Ska leta upp nån bok som kan ha nåt tips....Kra,

Anmäl
2007-12-04 18:23 #10 av: [trumman]

#8 Läs det jag skrivit ;) skämt å sido: Ing är en väldigt manlig runa, potent och full av ståkuk.

 Calle Rehbinder skriver följande om Ing på sin sida Grimners Runor:

Ingrunan representerar Frejs sexuella alstringskraft, manlig befruktande kraft, fysisk kärlek och attraktionskraft. Ing går hela tiden mot nya mål, och representerar all den kreativitet och skaparkraft som ligger i sexualiteten.

Ing representerar vårens kraft, alla de växter som börjar gro efter den mörka kalla vintern, och sådden, både den växtliga sådden såväl som djurens och människornas sådd, i avsikt att frambringa ny avkomma.

Ing är i sanning en lyckobringande runa, i det att den pekar på vår manifestationsförmåga, och vår förmåga att så frön inför framtiden.

I Uppsala dyrkades Ing i förening med Frej, under namnet Yngve-Frö. På isländska blev detta Ingunar-Freyr. Namnet Frö är signifikativt för Frej och hans ursprungliga funktion som den som befruktar hela skapelsen.

I en agrarkultur som det gamla Norden är fortplantningsförmågan mycket central, och Frej avbildades följaktligen alltid med en enorm manslem.

Den självklara kopplingen mellan manlig sexualitet och kreativitet är intressant också i det avseendet att det belyser varför vi (och framför allt vi män) skapar så många destruktiva och bisarra saker och företeelser nuförtiden. Om vi skulle omfamna sexualiteten som något positivt, istället för att frukta den som något farligt, omoraliskt, skuldtyngt och opassande, skulle kanske sexualiteten, och därmed kreativiteten som helhet, inte längre kunna existera i den perverterade form vi så ofta ser den idag. Och därmed skulle förmodligen även de flesta perversa uppfinningar och idéer försvinna.

Anmäl
2007-12-04 18:25 #11 av: Elisabeth-J

#10 Tack! Då förstår jag. Personen önskade mer ljus och lycka i sitt liv.

Anmäl
2007-12-04 18:35 #12 av: [trumman]

 Ska man rista runor och använda dem till spåkonster, galdrar eller liknande, kan det tyckas mig (som traditionalist i konstant utveckling) att man håller sig till EN runrad och inte blandar hej vilt. 

 Jag började med den futhark som står att finna i min artikel, men har numer gått över till att rikta in mig på, och sätta mig in i den urnordiska futharken.

Bild: http://www.edu.tskola.haparanda.se/elev-projekt/medeltiden/Runornas%20poesi-filer/image003.jpg

Anmäl
2007-12-04 18:42 #13 av: Skogskraft

Precis, detta otyg att blanda från 5 olika runrader stör mig...

Anmäl
2007-12-04 18:44 #14 av: Bybo

*skratt* precis, har blivit som virrig och inte vetat vilken jag ska koncentrera mig på....la av med min runtillverkning pga det....

Anmäl
2007-12-04 18:48 #15 av: Elisabeth-J

#12 Jag har ingen aning om hur personen gjorde med runor eller använde runor. Jag vet bara att det fanns ett väldigt stort intresse för vikingar och runor bl.a men inga spåkonster el.d.
Runan fanns ritad och ristad på olika platser i bostaden och på ett annat ställe.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.